Skoči do alatne trake

Kina sprema digitalni juan koji će ubiti bitikon i potkopati dolar

Kina priprema `monetarnu tehnologiju` koja će postati ubica za Bitcoin i prva realna i ozbiljna pretnja dolaru.

Od kineske konkurencije glavnoj svjetskoj kripto valuti zaziru samo oni koji u nju ulažu. A udar na dolar kao na glavnu valutu svjetske trgovine – već se pretvara u problem nacionalne bezbjednosti SAD. I direktna prjetnja geopolitičkim interesima Vašingtona koji se plaši da će ostati bez mogućnosti da uvodi sankcije drugim zemljama i da špijunira i protivnike i prijatelje.

Pekinški stratezi su, naime, našli način da kombinuju naizgled potpuno suprotne stvari: jedan od drevnih vidova novca sa visokim tehnologijama.

Centralna banka Kine (Narodna banka Kine) odlučila je da se odrekne `novčanica` – u stvari, „kovanica“ – i da ih zamjeni kripto-valutom drugog tipa, a da istovremeno odveže promet novca od bankarskog sistema, čvrsto ga vezujući za direktnu državnu kontrolu.

Zabrinuti eksperti američke agencije Bloomberg ovako su opisali i procjenili kineski finansijski hibrid:

„Većinu novca koji se elektronskim putem razmenjuje čine zajmovi i zaduženja na računima kod različitih banaka. Kineski digitalni keš (tj. takozvani digitalni juan Centralne banke) dizajniran je da bude elektronska verzija novčanice. Ili kovanice. Jednostavno: da živi u digitalnom novčaniku na pametnom telefonu, a ne u fizičkom novčaniku. Stabilnost digitalnog juana obezbjediće država. Taj virtuelni novac će biti brži u opticaju i lakši za upotrebu od papirog novca, a kineskim vlastima će omogućiti stepen kontrole koji se ne može imati nad fizičkim novcem“.

Kina pravi korak u budućnost, spasavajući se od više problema odjednom.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

New Report

Close