Skoči do alatne trake

Koja je uloga Sigurnosnih krugova u radu Pi Nodova?

Koja je uloga Sigurnosnih krugova u radu Pi Nodova?

Za razliku od Bitcoina koji za dokaz rada zahtjeva “spaljivanje energije”, Pi Network je osmislio sasvim drugi sistem verifikacije, koji se zasniva na poverenju i tome služe Sigurnosni krugovi (Security Circle).

Pi je zasnovan na ispravljaju grešaka koje su se iskristalisale na BitCoin-u. Jedna od njih je upravo rad NODOVA, koji tamo vrše verifikaciju transfera putem “spaljivanja energije” što je dokaz rada(POW), kao i drugim potrebnim operacijama. To “spaljivanje” zahteva super jake mašine sa posebnim skupim grafičkim procesorima koji obavljaju potrebne matematičke operacije 24/7, sve to zahtjeva velike količine energije. Dakle, potrebna je veća investicija za opremu i troškove rada te opreme. Najjači i najbrži bivaju nagrađeni. Svodi se na to, da samo bogati zarađuju.

Za razliku od Bitcoina, Pi Network je osmislio sasvim drugi sistem verifikacije, koji se zasniva na povjerenju i tome služe Sigurnosni krugovi (Security Circle). NODE koji nikada nije imao problema u lancu provjere, dobija prednost za obradu podataka i upisuje blok informacija za šta je i nagrađen. Na taj način su oni sa “sumnjivim” sigurnosnim krugom izuzeti i bivaju “kažnjeni” (ne zarađuju).

You may also like...

Comment on this FAQ

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

New Report

Close