Skoči do alatne trake

Mogu li rudariti sa više uređaja? Kako mreža sprječava lažne račune, botove i druge da zarade Pi?

Mogu li rudariti sa više uređaja? Kako mreža sprječava lažne račune, botove i druge da zarade Pi?

Ne, ne možete rudariti na više od jednog uređaja. Zajednica ima strogo pravilo, jedan račun (nalog) po osobi. Pi koristi višestruku strategiju da se osigura od rudarenja sa lažnih računa.

Prvo, mreža koristi Google-ovu “recaptcha v3” da bi znala da li uređajem upravlja čovek ili mašina. Ova je tehnologija potpuno nevidljiva za većinu korisnika, budući da su pravi ljudi, ali botovima se “captcha”-e mogu početi prikazivati ako ih Google-ov algoritam uhvati. Paralelno se razvija i algoritam mašinskog učenja za prepoznavanje robota, zasnovanog na rudarskom ponašanju stvarnih korisnika.

Drugo, Pi-jev zahtev za algoritam konsenzusa (sigurnosni krugovi) olakšava otkrivanje lažnih računa. Lažni računi neće imati dovoljno stvarnih ljudi na koje ih upućuju krugovi sigurnosti. U najboljem slučaju, lažni računi bili bi upućeni jedni na druge sa vrlo malo dolaznih informacija iz ostatka mreže. Ovu anomaliju lako je otkriti računskim algoritmima.

Konačno, kad Pi uđe u svoju TREĆU i posljednju fazu – Mainnet, biće ispoštovani samo računi koji su potvrđeni kao pripadajući stvarnim pojedincima. Drugim rečima, čak i ako su sve druge metode propuštene na nekim „bot“ računima, ovaj postupak provjere korisnika će ih dodatno eliminisati jer vlasnici bot-ova neće biti u mogućnosti dokazati botove kao stvarne ljude sa pravim imenima. Trenutno istražujemo decentralizirane KYC procese koji bi bili minimalno nametljivi.

You may also like...

Comment on this FAQ

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

New Report

Close